Ut og opp

Det er tidlig høstmorgen i Vats. Gradestokken kretser rundt nullpunktet, det regner og vinden gjør sitt for å senke komforten. Det er ikke alltid like fristende å rive seg løs fra morgenmøte i varme lokaler og nytrakta kaffe, men sånn er det å jobbe ute i det fri. Ingen dager er like og noen av dem kommer i en litt kaldere variant.

I DAG FORTSETTES arbeidet på en trafo som skal legges fra lufta ned til bakkenivå. Den er med andre ord plassert oppe i ei mast. Målet er å få fjernstyring på strømmen, og slik kunne kontrollere nettet bedre ved for eksempel strømbrudd. Prosjektleder Ole Ivar Karterud har jobbet for Hallingdal kraftnett i 23 år. For han er dette et standard oppdrag, men det er ikke mindre viktig at sikkerheten er på plass.

KOLLEGA JOSTEIN FINGARSEN klatrer opp og tar spenningsprøver av linja. Når han har forsikret seg at den er spenningsfri, skrur han jording på alle faseledningene. Dette er det første som settes på og det siste som tas av når energimontørene skal jobbe i mast. I forkant har strømmen blitt slått av på bakkenivå noen kilometer lengre ned. Med 22.000 volt på linja er det greit å vite at alle mulige overraskelser er utelukket.

«Med 22.000 volt på linja er det greit å vite at alle mulige overraskelser er utelukket.»

Å JOBBE SOM ENERGIMONTØR i Hallingdal kraftnett innebærer håndtering av grovt og tungt redskap. Det er alltid med en bakkemann som fungerer som håndlanger for de andre montørene. Det fires effektivt opp og ned på liner, alt etter hva man trenger for å fullføre arbeidsoppgaven. En ofte misforståelse er at man ser bakkemannen sitte på en stein og hvile når man kjører forbi, og av den grunn la fordommene komme til sin rett. Men Ole Ivar kan forsikre oss om at det  da ikke er snakk om lange pausen.

LARS MADSEN HAR jobbet som montør for Hallingdal Kraftnett siden 2007. Han er glad i jobben sin, og setter pris på å ha arbeidsplassen utendørs. Selv om fingrene akkurat nå kjennes ut som istapper, er humøret bokstavelig talt på topp. Øverst i masta ordner han opp og, sammen med resten av teamet, sørger for at strømmen kommer helt frem til kjøkkenlampe, hårføner og panelovner.

Nina Aamot  

Relaterte artikler