Lærling i vær og vind

Golsfjellet har skiftet til høstdrakta og tar i mot oss med blikkstille vann og fargesprakende bjørk. Vi snakker om hvor fantastisk det må være å ha arbeidsplassen sin ute. De er heldige disse kraftmontørene. I dag skal det settes opp et kabelskap og Henrik får god hjelp av 41 års erfaring i form av montørveteran Kåre Bleiktvedt. Nå skal stolpene bort og strømkablene legges i jorda. Med gravemaskinfører Torgrim Blektvet på laget ryddes det fort plass før selve finjobben kan starte opp. 

Oppskrifta er ikke så enkel som hvit mot hvit og svart mot svart når det kommer til montering av kabler. I blokka til Kåre er det notert om dreieretningen går riktig eller feil vei på de enkelte hyttene. Kort fortalt handler dette i praksis for eksempel om at bladet på Gjerdesaga går nedover mot bakken og ikke oppover. En vesentlig forskjell for den liker å hygge seg med litt vedkapp på kveldstid. Feilkoblinger kan også slå inn på vannpumpa og skape treghet i systemet. 

Det blir sjeldent ensomt på jobb i Hallingdal Kraftnett. Enten det er sau, ku eller elg som tar turen innom for en titt på arbeidet. Torgrim forteller om en jobb han gjorde litt lengre bort i fjor. Da hadde han 10 høner som trofast fulgte han på nært hold. Dette var selvsagt ukas sosiale happening for fru. Høne & Co.. Han hadde håpet på noen egg til omeletten, men høna den kneip igjen. Det er mye godt humør blant kraftmontørene og Henrik liker at det er så sosialt på jobb. Gode historier, lun humor og montørfester skaper et fellesskap man ikke vil gi opp så lett. Nei, i Hallingdal Kraftnett håper han på å få bli. Så har det plutselig gått 41 nye år og der står Henrik Ness sammen med framtidens lærlinger. Hallingdal Kraftnett lenge leve!

Nina Aamot 

Relaterte artikler