Strøm til hyttefolket

Når 25 hytter skal ha strøm på Opheimsåsen, snakker vi fort noen meter med kabler. Energimontørene Glenn Roar Skarsgard og Jostein Fingarsen har fått testet kreftene i ulent terreng. 

DET ER MORGENSAMLING hos Hallingdal kraftnett, avdeling Ål. Dagens agenda skal settes og arbeidsoppgaver fordeles. På veggen henger det et imponerende antall utmerkelser for bowlingferdighetene i bedriften, et skibilde og en plakat av en litt tynnkledd dame. Det er en sosial gjeng samlet rundt bordet, men etter noen kopper med kaffe bærer det ut i felten. Glenn og Jostein pakker bilen og kjører til fjells.

Det gjelder hele tiden om å være skjerpa, ikke stressa. Slik unngår man ulykker og får prosjekter trygt i havn. 

MYR ER FLOTT hvis man for eksempel er glad i multer. Men skal man skjøte strømkabler er tørr grunn å foretrekke. I 1,5 måned har Glenn og Jostein satt sammen kabler, montert sikringsskap og traversert myra på Opheimsåsen. Målet er å få så mye som mulig ned i bakken. Kort fortalt er det Hallingdal Kraftnett som fører strømmen fram til hytta, før elektrikeren monterer sikringsskap og kobler opp strømmen. Kraftnett sørger for måleapparat.

OM SOMMEREN BLIR det mange prosjekter med graving, mens i vinterhalvåret er det mer vedlikeholdsarbeid og riving av linjer. Det melder seg en liten utfordring hvis strømmen for eksempel må slås av her oppe på Opheimsåsen vinterstid, men det er ingen umulighet. Med scooter tar energimontørene seg inn til området og sikringsskapet er dessuten GPS-merket og har snømarkør.

GLENN OG JOSTEIN SNAKKER varmt om jobben sin, selv om kulda kan bite litt ekstra fra seg til tider. Det gjelder hele tiden om å være skjerpa, ikke stressa. Slik unngår man ulykker og får prosjekter trygt i havn. Det hviler en tydelig yrkesstolthet over dem begge. Arbeidsdagen er halvveis med kaffe og matpakke. Snøen dirrer i lufta like over oss og snart nærmer det seg en sesong for Hallingdal Kraftnett uten så mye graving i jorda. 

Nina Aamot  

Relaterte artikler